Hoe was je een hoofdkussen

Aangezien je elke nacht je hoofd op je hoofdkussen legt, wil je ervoor zorgen dat het zo schoon en kiemvrij mogelijk is. En nee, we hebben het hier niet alleen over de kussensloop zelf. Naast het regelmatig schoonmaken van je lakens en dekbed, moet je ook zorg dragen voor je hoofdkussens, matras en matrastopper. Vooral kussens moeten minstens twee tot vier keer per jaar (bijvoorbeeld elke vier maanden) gewassen worden om ze langer mee te laten gaan. Maar niet alle soorten hoofdkussens - dons, fiberfill en massief schuim - moeten op dezelfde manier behandeld worden.

Hoewel de meeste soorten in de wasmachine gewassen kunnen worden, zijn sommige alleen geschikt voor chemisch reinigen, hebben ze beperkingen voor voorlader-wasmachines of adviseren ze alleen plekbehandeling. En het laatste wat je wilt is een kussen dat moeilijk schoon te houden is. Het materiaal- en verzorgingslabel op het kussen is de beste plek om te beginnen, maar als je geen stapsgewijze instructies kunt vinden of verdere begeleiding nodig hebt, volg dan deze handleiding van Carolyn Forte, directeur van het Cleaning Lab van het Good Housekeeping Institute, over het wassen van hoofdkussens van Weids Wonen en Slapen, ongeacht de grootte, vorm of vulling.


Hoe dons- en traagschuim hoofdkussens in de wasmachine te wassen


Je hebt geluk: de meeste dons- en traagschuim kussens kunnen in de wasmachine, dus je kunt ze gewoon in de wasmachine gooien voor een opfrisbeurt. Zorg ervoor dat je twee kussens tegelijk wast om de wasmachine in balans te houden en een algehele reiniging te garanderen. Elke wasmachine is geschikt, maar een voorlader- of bovenlader zonder bewegende spil (de grote spil in het midden van sommige machines) is de beste keuze. Als een bovenlader met spil je enige optie is, plaats de kussens dan verticaal in de trommel om de kans op beschadiging door de spil te verminderen.

Het spreekt voor zich dat je altijd het verzorgingslabel van je kussen moet lezen en de instructies moet volgen. Als je het label hebt afgeknipt of de instructies niet kunt vinden, gebruik dan deze stapsgewijze handleiding:

Selecteer het fijne wasprogramma en gebruik warm water, voeg dan een extra spoel- en centrifugeercyclus met koud water toe.


Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe

Droog de hoofdkussens op een lage temperatuur in de droger en schud en draai ze regelmatig. Om de kussens mooi pluizig te houden, kun je enkele drogerballen van Nellie's toevoegen. Onderbreek de droger enkele keren tijdens het droogproces om de hoofdkussens op te schudden en eventuele klontjes met de hand los te maken.

Hoe massief schuimkussens te wassen


Helaas kun je je latex- of traagschuim kussens niet rechtstreeks in de wasmachine doen. Hoewel schuimkussens bestand zijn tegen huisstofmijt, is het nog steeds belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Zoals altijd moet je de wasinstructies op het label van het kussen controleren of de schoonmaakmethode van Forte volgen die hieronder wordt beschreven:


Verwijder kussenhoezen of kussenslopen en was ze volgens het verzorgingslabel. Als je het verzorgingslabel hebt verwijderd, doe dan de kussenslopen en hoezen in de wasmachine, selecteer de normale of casual cyclus en was ze in warm of heet water. Voeg wasmiddel toe.

Om stof of vuil op het kussen kwijt te raken, stofzuig je beide kanten of doe je ze in de droger op de stand zonder warmte of alleen lucht voor 20 minuten.


Maak eventuele vervuilde plekken schoon met een doekje dat is gedoopt in een milde sopoplossing. Spoel lichtjes af met een vochtige doek. (Ter info: nat schuim scheurt gemakkelijk, dus wees voorzichtig met water en zeepoplossing.)

Laat het kussen volledig aan de lucht drogen voordat je het weer op bed of de bank legt.